Verplichte elektra inspectie in de tuinbouw

Verplichte elektra inspectie in de tuinbouw

"Brand is het grootste risico voor ons bedrijf", zegt Aad Dukker, mede-eigenaar van tomatenteeltbedrijf Bryte in gesprek met Interpolis. "En elektriciteit is nodig voor heel veel bedrijfsprocessen. Daarom hebben wij jaren terug al een elektra inspectie laten doen."

"De sector waar ik in werk vind ik geweldig." Aad Dukker werkt al sinds 1985 in de tomatenteelt. "Ik kwam in het bedrijf dat al 4 generaties lang van mijn familie is. In 2019 zijn we gefuseerd met een ander teeltbedrijf. Samen staan we sterker. Bryte is nu van een dusdanige omvang dat de continuïteit van de bedrijfsvoering beter gegarandeerd is."

In totaal is het bedrijf 40 hectare groot, verdeeld over 7 locaties in het Westland en op Voorne Putten. "In de glastuinbouw werken we met verse en gezonde producten waar mensen blij van worden. Of het nu om sierteelt, of groenteteelt gaat. Dat is toch mooi?' Ook wat betreft de verkoop en marketing zijn de krachten gebundeld. 'We werken met een flink aantal andere familiebedrijven samen in de coöperatie Growers United', legt Aad uit. 'Onze producten liggen in supermarkten door heel Europa."

Ook de groenteteelt verduurzaamt
Wat de markt betreft, had Bryte de laatste jaren wind mee. Wie in de supermarkt langs het schap met tomaten loopt, kan tegenwoordig kiezen uit zeker 10 soorten. Van cherrytomaten tot vleestomaten. Smaak is steeds belangrijker geworden voor consumenten. "Wij focussen ons op de wat kleinere, smaakvolle tomaten", vertelt Aad verder. De manier waarop de tomaten geteeld worden, ligt wel steeds meer onder een vergrootglas. "We merken dat er steeds meer vragen over duurzaamheid komen in de sector. Wij werken al weer een tijdje met zoveel mogelijk biologische bestrijding tegen ziektes en plagen. Water hergebruiken we zo goed mogelijk. En als tuinbouwsector hebben we met z'n allen afgesproken dat we in 2040 klimaatneutraal opereren."

Lees hier het volledige interview

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen