Eindrapport: lichtwinst hydrofiele glascoatings

Eindrapport: lichtwinst hydrofiele glascoatings

In de wintermaanden is het dak van een kas aan de binnenkant bijna altijd nat. Juist op dat moment is de hoeveelheid licht de beperkende factor voor een goede productie. We moeten het aanwezige licht dan ook zo optimaal mogelijk gebruiken. Onderzocht is of een anti-condens coating hieraan kan bijdragen.

In het onderzoek zijn drie soorten hydrofiele materialen getest: TiO2 coating van Full Boost, Hydrofiele coating van Lumiforte en zelfklevende hydrofiele folie van Fujifilm. Deze materialen zijn op helder glas aangebracht en getest in droge en natte condities. Zowel in het laboratorium als in de praktijk.

Vergeleken met standaard glas blijkt een hydrofiele behandeling aan de binnenkant van het glas de transmissie van het kasdekmateriaal te verhogen. De Lumiforte coating heeft zeer goede hydrofiele eigenschappen. Lichtwinst is vooral gemeten onder natte omstandigheden, maar ook droge condities geven een kleine lichtwinst. De praktijkproef wijst uit dat glas behandeld met de Lumiforte coating, minstens een jaar goed presteert. De Fujifilm folie had geen voordelen in lichttransmissie onder droge condities maar wel onder natte condities. De diffuse hydrofiele coating van Full-Boost verminderde de lichttransmissie onder droge condities en liet onder natte condities een kleine lichtwinst zien.

De conclusie is dat hydrofiele coatings de lichttransmissie onder natte condities verbeteren, met variabele prestaties, afhankelijk van het type behandeling.

Via deze link vind je het eindrapport.

Financiering
Dit project is uitgevoerd door Wageningen UR, Business Unit Glastuinbouw en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK). De proef is gevolgd en begeleid door telers.

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel