Terugkijken: Webinar over telen met meer natrium
Geplaatst op 24 november 2020
De komende jaren moet de glastuinbouw komen tot nagenoeg nulemissie. Op dit moment zijn er nog knelpunten waardoor het in de praktijk niet altijd mogelijk is om dat te bereiken. Een van de belangrijkste knelpunten is een oplopende concentratie natrium. Dit komt door de aanwezigheid van natrium in het uitgangswater, meststoffen of substraten. Omdat de meeste gewassen maar heel weinig natrium opnemen, is een kleine hoeveelheid in de aanvoer al genoeg om het natriumgehalte in het drainwater op te laten lopen. Daardoor wordt lozing noodzakelijk. Hierbij wordt uitgegaan van natriumnormen zoals die van oudsher bekend zijn binnen de verschillende teelten.
Toelaten meer natrium
De oorspronkelijke natriumnormen zijn echter gebaseerd op inmiddels verouderde teeltwijzen en inzichten. Onderzoek heeft aangetoond dat binnen de teelt van paprika, tomaat, gerbera en cymbidium het toelaten van meer natrium goed mogelijk is. De natriumgrens voor paprika lag van oudsher op 4 mmol/l. Uit onderzoek bleek dat 10 mmol/l geen probleem gaf in de teelt. Voor tomaat, gerbera en cymbidium lag de natriumgrens op respectievelijk 8, 6 en 0 mmol/l. Onderzoek leert dat waarden van respectievelijk 15, 10-12, 2-4 mmol/l geen probleem gaven in de teelt. Het voordeel van een hogere norm is dat er pas later hoeft te worden geloosd, maar ook dat door het toelaten van meer natrium, het gewas ook meer opneemt. Lozing wordt op die manier nog verder beperkt of is niet meer nodig.
Geluiden uit de praktijk
In dit webinar werden de resultaten gedeeld van het afgeronde onderzoek en maken deelnemers kennis met het nieuwe onderzoek. Handreikingen werden gegeven over hoe in de praktijk kan worden geteeld met meer natrium. Het webinar is hier terug te kijken.
Bron: Glastuinbouw Nederland
Meer nieuws