Unieke sorteerlijn voor Van Kaam Tuinplanten

Unieke sorteerlijn voor Van Kaam Tuinplanten

Van Kaam Tuinplanten B.V. richt zich op het kweken en verhandelen van tuinplanten. Om dat zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen doen, liet ondernemer Thomas van Kaam door de jaren heen al verschillende processen automatiseren. In samenwerking met Ed Schalke uit Maasdijk werd daar onlangs een op maat gemaakte sorteer- en schoonmaaklijn aan toegevoegd.

Vanuit het Brabantse Hooge Zwaluwe voorziet Van Kaam Tuinplanten onder andere tuincentra, groothandels en exporteurs van verschillende soorten heesters. “Al van jongs af aan zit ik in de plantjes”, vertelt eigenaar Thomas van Kaam. “In het verleden deden we meer soorten, maar omdat dat te arbeidsintensief was, zijn we ons gaan specialiseren. Qua aantallen zijn we de laatste jaren in totaal wel steeds meer planten gaan kweken.”

Automatiseren
Door tijdig te automatiseren, wist Van Kaam de groei van het bedrijf goed op te vangen, geeft hij aan. “We zitten nu een goede acht jaar op deze locatie in Hooge Zwaluwe, waar we zowel in de kas als in de open lucht planten hebben staan. Samen met Ed Schalke hebben we flinke stappen gezet op gebied van automatisering. We kenden elkaar al, ik had op een eerder moment al eens een robot bij hem gekocht om potten op bufferkarren te plaatsen. Toen we een volgende stap wilden zetten door die robot te vervangen door een bufferband, heeft Ed ons opnieuw geholpen.”

Na die eerste bufferband om op te potten kwam er een afleverband bij. En toen een nieuwe schuur aan het bedrijf werd gebouwd, hielp Ed Schalke ook met het opnieuw opbouwen van de bestaande oppotlijn en het installeren van extra transportbanden, geeft Van Kaam aan. “Vorig jaar is daar een compleet nieuwe lijn bijgekomen voor het sorteren en schoonmaken van planten. Onze afleverpiek ligt in het voorjaar, maar de piek voor het oppotten ook. Daardoor zijn de banden tijdens het oppotten niet vrij om tegelijkertijd ook planten schoon te maken. Omdat we die werkzaamheden niet op de grond in of buiten de kas wilden doen, hebben we ervoor gekozen om een nieuwe lijn toe te voegen.”



Schuiven en puzzelen
De nieuwe lijn werd in onderling overleg ontworpen en uiteindelijk door Ed Schalke op maat gemaakt voor de tuinplantenkwekerij. “In zo’n proces gaan er eerst wat versies van de tekening heen en weer tot alles helemaal naar wens is. Pas dan gaan we echt bouwen”, geeft Schalke aan. Van Kaam: “We zijn wat gaan schuiven en puzzelen met de ruimte om tot het beste resultaat te komen. Daardoor kunnen we nu op hoogte werken en staan we binnen, dus droog en uit de wind. Dat is voor onze mensen prettiger werken en het is bovendien veel efficiënter.”

Concreet werd een afpelband geplaatst, waar de potten door middel van een heftruck op worden gezet. De planten komen vervolgens bij een snoeimachine. Deze werd toegevoegd zodat in de rustige maanden kan worden gesnoeid aan dezelfde lijn. Als die niet wordt gebruikt, gaan de planten gelijk door naar de schoonmaakplaats. Hier kunnen de planten worden schoongemaakt of direct op karren worden gezet. De planten die op de band blijven staan gaan door naar de hoogtesortering, waarbij de grote en kleine planten automatisch worden uitgesplitst. “Onder het schoonmaakgedeelte hebben we gelijk ook een afvoerband laten plaatsen, zodat het plantafval tijdens het werken wordt afgevoerd. Dat scheelt na afloop een hoop veegwerk”, aldus Van Kaam.



Nieuw en uniek
Ed Schalke is trots op het eindresultaat. “Het is volledig maatwerk, alle banden zijn afwijkend van de standaard maten. Bovendien is het schoonmaakgedeelte met de automatische afvoer volledig nieuw bedacht en daardoor uniek. En het is gelukt om dit alles in een relatief kleine ruimte te realiseren. Dat maakt dit project bij elkaar bijzonder.” Van Kaam is ook tevreden met de nieuwe lijn, die eenvoudig te bedienen is en flexibel kan worden ingezet. “We hebben het aan de voorkant goed uitgedacht en Ed Schalke heeft dat op een goede manier gerealiseerd.”

En daar houdt het niet bij op, geeft de ondernemer aan. “Ed Schalke verzorgt ook het onderhoud en helpt in het geval van storingen. De lijnen zijn heel kort. We kunnen foto’s of video’s sturen via WhatsApp, zodat de experts er gelijk naar kunnen kijken. Vaak zijn problemen snel en simpel op afstand te verhelpen, waardoor het niet nodig is om gelijk voor te rijden tegen hoge kosten. Het is heel fijn om op die manier samen te werken.”

Bron:

Deel artikel