Robohouse en Zentoo werken aan knoprobot

Robohouse en Zentoo werken aan knoprobot

Robohouse en Zentoo werken gezamenlijk aan een knoprobot voor chrysanten. Telers Michel Grootscholten en Jeffrey van Uffelen draaien daarom een pilot. Grootscholten: ”Wij hebben per kas van zo’n 10 hectare gemiddeld twee man die het jaar door fulltime aan het knoppen zijn. Met deze pilot willen we kijken of we een stuk arbeid kunnen oplossen. Het is een interessant project, waar we vorig jaar aan begonnen zijn.”

Dat laat hij weten in KAS Magazine. Naar de voortgang kijkt Grootscholten licht kritisch. “We zijn nog niet heel ver gevorderd, vind ik.” Om daar lachend aan toe te voegen: Maar ja, wij ondernemers zijn van nature ongeduldig; dat is ons gebrek!”

De praktijk is soms weerbarstig. De algoritmes om de camera te leren de juiste knop op te sporen vergen veel ‘trial &error’ en dus veel tijd. Bovendien is werken in het gewas uitdagend. De lichtomstandigheden zijn er verre van ideaal. “Onze voorkeur gaat eigenlijk uit naar planten zónder bladeren”, merkt een van de engineers met gevoel voor understatement op. Ook de wijze waarop de knop moet worden weggenomen is nog volop in onderzoek: snijden, knippen, knijpen, branden…? Er zijn talloze mogelijkheden. Een eerste experiment met een ‘softe’ laserstraal pakte niet echt goed uit. Er ontstond een lelijke bruine plek op de plant en dat wil je niet als kweker. Een krachtigere laser – ‘eentje waarmee je ook staal kunt snijden’ – werkt stukken beter. Ook hier werd trouwens door de ontwerpers weer slim ‘leentjebuur’ gespeeld; ditmaal haalden ze hun inspiratie uit een apparaat waarmee tuinders onkruid wegbranden. Bij RoboHouse kijken ze het ene moment naar wat er al is, maar vooral kijken ze vooruit naar wat er nog moet komen. Zo leren ze de robot nog beter te begrijpen welk takje al geknopt is, zodat de robot niet tweemaal bij hetzelfde takje uitkomt. En ze maken nieuwe datasets, om een antwoord te vinden op het gegeven dat chrysantenknoppen tijdens de groei telkens weer wat veranderen. “Uitdagingen genoeg dus!”, aldus Mark Bruijnen, programmamanager bij RoboHouse.

Lees het volledige artikel

Bron:

Deel artikel