BBB-Kamerlid duikt in wereld tuinbouwenergie

BBB-Kamerlid duikt in wereld tuinbouwenergie

Rondom de kabinetsformatie heeft Glastuinbouw Nederland intensief contact met politici en ambtenaren. Dat doet de organisatie door één-op-één gesprekken, bijeenkomsten en door bewindslieden, Kamerleden en ambtenaren uit te nodigen om een kijkje te komen nemen in onze kassen. Daarbij horen zij van de ondernemers zelf waarom de sector van belang is voor Nederland. Op initiatief van OCAP en Glastuinbouw Nederland bracht Tweede Kamerlid Cor Pierik van de BoerBurgerBeweging (BBB) op maandag 1 juli een werkbezoek aan LKP Plants in Moerkapelle.

Als voormalig CBS-perswoordvoerder is Pierik een man van de cijfers. Een goede reden om met de glastuinbouw in gesprek te gaan over de ambities en uitdagingen op gebied van klimaat en energie. Natuurlijk aan de hand van cijfers. Het Kamerlid-Pierik ervoer de zorgen van de sector over een toenemende stapeling van prikkels: een mogelijke opt-in van ETS-2, een verhoogde ESR-opgave en een bijmengverplichting groen gas zullen leiden tot overbeprijzing en daardoor telen in Nederland financieel onrendabel maken. Voor de sector blijft echter het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 leidend. Met dit convenant wil Glastuinbouw Nederland met coalitie en oppositie blijven werken aan een duurzame én financieel gezonde sector, zo gaf de organisatie Pierik mee.

Pionieren met duurzaamheid
Hans Koolhaas van LKP Plants liet de BBB’er zien hoe hij pioniert met duurzaamheid. De bromeliatelers uit Moerkapelle werken aan een energiezuinige kas voor hun potplanten en hopen in 2025 duurzame warmte te krijgen van Warmtecoöperatie Zuidplas. Punt van zorg in die transitie blijft de toevoer van externe CO2 via CCU, aldus OCAP en Glastuinbouw Nederland. De twee organisaties benadrukten het belang van de zoektocht naar nieuwe energie- en CO2-bronnen op de korte termijn alsook consistent beleid omtrent CCU en energiebeleid op de lange termijn onder het convenant.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen