Kwekerij Osdorp zorgt voor zinvolle dagbesteding
Geplaatst op 18 december 2020
Geheel aan de rand van Amsterdam schuurt Kwekerij Osdorp tegen het plaatsje Halfweg aan. Op de parkeerplaats voor het kascomplex van 3 hectare staan veertien personeelsbusjes die elke dag de cliënten in Amsterdam ophalen en weer wegbrengen. De kantine vult zich deze ochtend met de lucht van een goulash, niet met vlees maar met vis. Oprichter en directeur Jeroen Rijpkema (49) van Kwekerij Osdorp legt uit dat alles anders gaat dan wat hij commerciële kassen noemt. "Onze cliënten krijgen elke dag een warme lunch", zegt hij onderwijl wijzend naar de koks in de keuken. "Het is onderdeel van een vast ritueel in onze kassen, net als met z'n allen koffie en thee drinken. Als onze cliënten komen, krijgen ze een hand en als ze vertrekken zwaaien we ze uit."
Alvorens Rijpkema het reilen en zeilen uit de doeken doet, vertelt hij met passie waarom hij meer dan 9 jaar geleden begonnen is met Kwekerij Osdorp. "Als achtjarig manneke stapte ik de kas van buurman Dekker Chrysanten binnen en dacht: 'dit is mijn wereld, hier voel ik mij thuis'. Na mijn teeltopleiding ben ik in kassen gaan werken. Toen ik 10 jaar geleden uit Brazilië terugkwam, heb ik in een potplantenkas die verbonden was aan een sociale werkplaats het vak geleerd van werkbegeleider. Toen dacht ik: 'ik wil teelt en zorg combineren, iets voor mensen betekenen'. Met steun van stichting Landzijde (parapluorganisatie van 110 zorgboerderijen in Noord-Holland/red.) heb ik samen met een andere partner deze leegstaande rozenkwekerij van 4,5 hectare gekocht voor het aanbieden van dagbesteding. Na het opgeknapt te hebben, bleef er 3 hectare over. Een maand na aankoop gingen op 1 mei 2009 de eerste planten erin. Kwekerij Osdorp is nu integraal onderdeel van Landzijde."
Lees hier verder
Bron: Svensson
Meer nieuws