Klimaatneutrale tulpen zijn hit

Klimaatneutrale tulpen zijn hit

Sam Ruijter teelt tulpen en doet dat zo groen mogelijk. Door kritisch te kijken naar de belasting en impact op het milieu wordt heel duidelijk op welke punten het productieproces - van bol tot tulp- verbeterd kan worden. Het goede nieuws: "Om klimaatneutraal te werken is geen mega-investering nodig."

Hij is wereldwijd de eerste die CO2-neutrale* tulpen heeft. De kwekerij van Sam Ruijter is continu bezig met het nog groener maken van het bedrijf en het zo circulair mogelijk omgaan met energie en grondstoffen. En toch blijft er nog genoeg te vergroenen in het productieproces van bol tot tulp.

Tulpen van Sam is een bloembollenteelt- en broeierijbedrijf gevestigd in Slootdorp (Noord-Holland). Hier telen Sam Ruijter en zijn team tulpen, verspreid over ruim veertig hectare bollenveld en een kas. Per jaar verkoopt hij zo'n 18 miljoen tulpen. Zijn opa begon het bedrijf in 1942, sinds 2015 heeft Ruijter Bloembollen het submerk Tulpen van Sam. "Ik wil een voorbeeld zijn en anderen inspireren zo circulair mogelijk met energie en grondstoffen om te gaan. Het resultaat? Een zo laag mogelijke CO2-footprint. Dat ik de eerste ben met klimaatneutrale* tulpen heeft op dit moment een marketingtechnisch voordeel. Dat is mooi meegenomen, maar de echte winst is voor het klimaat."

Interesse vanuit de markt
Vanwege zijn zorgen over de wereld houdt hij zich al ruim vijf jaar bezig met het meten en reduceren van zijn CO2 footprint. "Het klimaatprobleem neem ik zeer serieus. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om me hier mee bezig te houden. Klimaat heeft mijn interesse, ik ben natuurliefhebber en techniek boeit me." Dat hij regelmatig met zijn duurzame verhaal in de media verschijnt, zorgt voor meer aandacht voor zijn tulpen. "Er zijn vaste lijnen door ontstaan met afnemers die er ook iets mee willen. Omdat ik de eerste ben die klimaatneutrale* tulpen kweek, krijg ik veel vragen en reacties. Bloemengroothandels zijn nog zoekende, hun afnemers hebben veel interesse. Mijn hoop is dat de handel het oppikt om echt anders en milieuvriendelijker te gaan werken."

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel