'Bloemen en planten geen nutteloze wegwerpitems'

'Bloemen en planten geen nutteloze wegwerpitems'

Bloemen en planten zijn goed voor de mens. Ze werken stressverlagend en verbeteren de stemming. Dat zijn niet zomaar uitspraken: onderzoek toont het aan. Hier liggen interessante kansen voor kwekers. Maar welke dan? Royal FloraHolland interviewde bioloog en groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest.

“Bloemen en sierplanten worden in het duurzaam denken regelmatig weggezet als nutteloze wegwerpitems. Dat doet de vele bewezen positieve effecten van bloemen en planten op het welzijn van de mens geen recht. Zelfs een klein beetje groen is al gunstig.”

Aan het woord is Kim van der Leest, bioloog met een zakelijke achtergrond. Iemand die haar kennis van flora en fauna slim combineert met een scherp instinct. Zo ontwikkelde ze voor VBW FloraVita bloemen- en plantenrecepten – combinaties van kleuren, vormen en geuren van bloemen en planten - die het gemoed van mensen positief kunnen beïnvloeden. Speciaal getrainde bloemisten, FloraVitalisten, zijn opgeleid om de recepten toe te passen. “Een waardevol, sprekend voorbeeld vind ik het effect op mensen met dementie. Een plant of boeket met goedgekozen bloemengeur kan helpen samen met dierbaren verloren herinneringen te herbeleven. Het is bijzonder om te zien hoe krachtig dat effect is.”

Lees het volledige interview

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel