'Dreiging van extra maatregelen blijft'

'Dreiging van extra maatregelen blijft'

Het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 blijft voor het kabinet-Schoof leidend in de klimaataanpak van de glastuinbouw. Dat blijkt uit de toelichting bij de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting. “Dat is positief, want hiermee vinden we de overheid aan onze kant om ons fossiele energiegebruik fors te verminderen en verder te verduurzamen”, stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. Tegelijkertijd blijft de dreiging van extra energiebeprijzing boven de sector hangen. Bom-Lemstra: “Extra maatregelen die leiden tot hogere lasten en nationale koppen – dus maatregelen van Nederland bovenop Europees beleid − zonder dat dit ons klimaatdoel dient. Die opeenstapeling van maatregelen maakt telen in Nederland onrendabel.”

Allereerst krijgt de glastuinbouw vanaf 2025 te maken met een verhoging van de energielasten doordat de Wet fiscale klimaatmaatregelen van kracht wordt. Met deze wet wordt het verlaagd tarief energiebelasting langzaam uitgefaseerd en de WKK-vrijstelling stapsgewijs ingeperkt. Bovendien gaan telers via het CO2-sectorsysteem een heffing betalen voor hun CO2-emissie. “Dat zijn meer dan genoeg prikkels om ons CO2-doel in 2030 te halen. Extra maatregelen die het kabinet overweegt, zoals de bijmengverplichting groen gas en opname van de glastuinbouw in het zogeheten ETS-2, zijn overbodig”, aldus Bom-Lemstra.
 
Sinds tien jaar kent de glastuinbouw een eigen CO2-sectorsysteem. Dat systeem borgt het afgesproken klimaatdoel voor 2030 en uiteindelijke klimaatneutraliteit in 2040. Onderzoek van Berenschot en Kalavasta dat bij de Miljoenennota is opgenomen, toont aan dat het behalen van het in het convenant afgesproken klimaatdoel voor 2030 met de heffing van het CO2-sectorsysteem én de fiscale maatregelen van de overheid is geborgd. Bij elkaar opgeteld − de heffing van het CO2-sectorsysteem én de energiebelasting − gaat het dan om een heffing van €98 per ton CO2-emissie.
 
'Overbodige heffing'
Mocht het kabinet besluiten tot weer extra energiemaatregelen, zoals opname van de glastuinbouw in het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten (ETS-2) en invoering van de groen gas bijmengverplichting, dan loopt het totaal aan heffingen volgens Berenschot op tot ongeveer €200 euro per ton CO2-emissie. Dat is ruim €100 per ton méér dan de €98 per ton CO2-emissie, die volgens het onderzoek van Berenschot volstaat om het doel te halen. “Overbodige heffingen dus, die het investeringsvermogen van Nederlandse glastuinbouwondernemers verkleinen, de energietransitie in de weg zitten en een doel op zich lijken te zijn in plaats van een middel om te verduurzamen”, reageert Bom-Lemstra. “Het Rijk overweegt weliswaar een heffing vanuit ETS-2 aan telers te compenseren, maar we moeten nog maar afwachten of zo’n regeling goed uitpakt. De Berenschotstudie laat in elk geval duidelijk zien dat een opeenstapeling van maatregelen absoluut te ver gaat.”
 
Uitstel tot voorjaar 2025
Uit het Belastingplan 2025 blijkt dat het kabinet een besluit over eventuele extra energiemaatregelen uitstelt tot het voorjaar van 2025. “Daarmee blijft de dreiging van een opeenstapeling van energiemaatregelen boven de sector hangen. Met het Berenschot-rapport in de hand, hopen wij dat uitstel tot afstel leidt. We hebben inmiddels lang genoeg gepraat over beprijzingsmaatregelen. Het is nu tijd om samen met het kabinet te focussen op het creëren van handelingsperspectief voor onze telers”, zegt Bom-Lemstra. Glastuinbouw Nederland roept het kabinet op af te zien van het extra beprijzen van CO2-emissie en vooral te investeren in verzwaring van het elektriciteitsnet, uitbreiding van warmtenetten en de CO2-voorziening om daarmee de energietransitie te versnellen.

Bron:

Deel artikel