Steun lokale projecten biodiversiteitsherstel
Geplaatst op 21 augustus 2024
Vorig jaar stond het Innovatiefonds in het teken van het versterken van plasdrasgebieden voor weidevogels. Met steun van het Dinamo Fonds ontvingen 12 projecten een bijdrage voor het versterken of het uitbreiden van bestaande plasdras gebieden.
Dit jaar bood het Innovatiefonds, met steun van het Wereld Natuur Fonds, kansen voor de ondersteuning van uiteenlopende projectvoorstellen die gericht zijn op het bevorderen van biodiversiteitsherstel. In het bijzonder kwamen projecten in aanmerking die gericht waren op het versterken van de groenblauwe dooradering gebied en het vergroten van de biodiversiteit in de stedelijke omgeving. Er was €50.000 beschikbaar en de maximale bijdrage per project was €10.000. Er zijn in totaal 6 aanvragen toegekend door Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
In de 6 gekozen projecten gaan burgers en grondeigenaren samen aan de slag om biodiversiteit in hun omgeving te herstellen. De toegekende aanvragen zijn:
Een lint van groene en blauwe natuurparels door de gemeente Staphorst
Stichting Prachtlint Staphorst heeft een ambitieus plan voor de gemeente Staphorst: het creëren van een groen-blauw netwerk van natuurparels door zowel het stedelijk gebied als het landelijk gebied. Het project, dat in 2024 is begonnen en tot januari 2027 loopt, richt zich vooral op het versterken van de biodiversiteit door het aanleggen van boomsingels, greppels, eco-akkerranden en andere natuurvriendelijke elementen. Met de bijdrage van het innovatiefonds wil de stichting vooral bomen en bloembollen planten in de dorpskernen van Staphorst, tuinen van sociale huurwoningen vergroenen door tegels te vervangen door groen, de biodiversiteit langs het Westerborkpad versterken, een zadenruilbeurs organiseren en gratis zadenzakjes uitdelen op markten om lokale biodiversiteit te bevorderen. De betrokkenheid van de gemeente, waterschap en natuurclubs zorgt voor een brede steun en uitvoering van dit groene plan. Het project heeft als uiteindelijk doel om de biodiversiteit te versterken en de gemeenschap dichterbij elkaar te brengen.
Samen voor vogels, vlinders en bijen bij Zorggroep Zaanstreek
Zorggroep Zaanstreek heeft een initiatief opgezet om de twee locaties, Pennemes en Het Mennistenerf, te transformeren in groene toevluchtsoorden voor vogels, vlinders en bijen. Het gaat in totaal om een gebied van 2 hectare aan binnentuin. In samenwerking met de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, de Bijhoudersvereniging, de Milieufederatie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad, richten zij de tuinen en daken van de gebouwen in met nestkasten en diverse begroeiing. Dit project beoogt het vergroten van de biodiversiteit door voedsel en onderdak te bieden aan vogels en insecten. Daarnaast richt het zich op het versterken van de verbinding tussen ouderen, jongeren en lokale natuurorganisaties. De activiteiten starten in september 2024 en omvatten het ophangen van nestkasten, het vogel en insectenvriendelijk maken van de tuin- en dakomgevingen, en het bevorderen van de communicatie over het project. Door samen te werken met lokale scholen en vrijwilligers, bevordert het project de betrokkenheid van de gemeenschap bij het herstel van de lokale natuur en creëert het een waardevolle groene ruimte voor alle bewoners.
Ruimte voor amfibieën en insecten in Voedselbos Elderveld bij Arnhem
De Stichting Voedselbos Elderveld is bezig met het transformeren van een voormalige akker van ongeveer 4 hectare tot een biodiverse omgeving voor mensen, dieren en planten. In dit gebied, gelegen in Park Elderveld, wordt momenteel door bewoners een voedselbos aangelegd. Met de bijdrage van het innovatiefonds willen de initiatiefnemers de biodiversiteit van het gebied versterken door een reeds aangelegde paddenpoel te verbinden met een drassig deel van de akker. Hierdoor zal een nieuwe biotoop voor amfibieën en insecten ontstaan. Het plan is om vanaf september 2024 tot juni 2026 het terrein verder te ontwikkelen door de inrichting van waterpartijen, de aanplant van diverse planten en struiken, en het aanleggen van houten vlonders. Het project omvat ook educatieve initiatieven, zoals rondleidingen en workshops voor wijkbewoners en vrijwilligers. Het doel van het project is om enerzijds de lokale flora en fauna te ondersteunen, en anderzijds een leerzaam voorbeeld te zijn van hoe een voedselbos kan bijdragen aan ecologische herstelprojecten.
Bloemrijk Texel: zet Texel in bloei voor de Zwarte Bij
De initiatiefnemers van het project "Bloemrijk Texel" willen een 2,5 hectare groot perceel op Texel te transformeren in een kleurrijk bloemenveld. Met als doel de bedreigde Texelse Zwarte Bij te ondersteunen en de lokale biodiversiteit te vergroten, zullen zij van het najaar van 2024 tot het voorjaar van 2025 het perceel inzaaien met een speciaal inheems bloemenmengsel en biologische bloembollen planten, zodat er vanaf februari tot oktober nectar beschikbaar is voor bijen. De lokale gemeenschap, eilandbezoekers en andere liefhebbers worden uitgenodigd om een vierkante meter bloemen te adopteren of cadeau te doen, waarbij zij een persoonlijk certificaat ontvangen en de mogelijkheid hebben om hun eigen bloemen te plukken. Door middel van rondleidingen en educatieve activiteiten willen zij de verbinding tussen boeren en bewoners versterken en de betrokkenheid met de agrarische natuur vergroten.
Een groene oase in de binnenstad van Zwolle – Vergroening van Diezerhof
De Diezerhof Groencomissie wil een Groene Oase in de Binnenstad van Zwolle bewerkstelligen door de grasvelden in Diezerhof om te vormen tot een bloeiende, groene oase van 1000 m2. Door gebruik te maken van inheemse planten en struiken, willen ze de lokale biodiversiteit in de wijk verhogen, het waterbeheer verbeteren en de hittebestendigheid vergroten. Dit project zal niet alleen ecologische voordelen opleveren, zoals het creëren van nieuwe habitats voor lokale flora en fauna, maar ook sociale voordelen door actieve betrokkenheid van bewoners, kinderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze organiseren workshops, buurtbijeenkomsten en plantacties om de wijk te vergroenen en de sociale cohesie te versterken. De realisatie van de groene stadsoase staat gepland in eind 2024. Ze hopen door deze inspanningen een aantrekkelijkere en duurzamere leefomgeving te creëren, en de bewoners van Diezerhof te betrekken bij vergroening in hun wijk.
Biodiverse voor- en achtertuinen: natuurverbinding voor Boekel
Het project "Groene Verbindingen: Biodiversiteit in Boekels Voor- en Achtertuinen" richt zich op het verbeteren van de biodiversiteit in en rondom de volkstuinen van vereniging d' Heuverij in Boekel. Het gaat hierbij om een nu braakligend gebied van ongeveer een hectare. Met de bijdrage van het Innovatiefonds is het initiatief van plan om een ecologisch waardevol gebied hiervan te maken. Het is de bedoeling om dit braakliggende gebied te gaan inrichten met landschapselementen zoals singels, houtwallen, bomenrijen en sloten. Dit gebied zal dienen als toevluchtsoord voor diverse plant- en diersoorten. Daarnaast zal het ook een educatieve en recreatieve rol vervullen voor de inwoners van Boekel. Het project beoogt een integrale functionele samenhang tussen de volkstuinen, de omliggende natuur en de gemeenschap. Het project loopt van oktober 2024 tot oktober 2026 en wordt tijdens de periode en daarna beheerd door de volkstuinvereniging d' Heuverij in samenwerking met lokale organisaties en de gemeente Boekel.
Meer nieuws