Sensoren inzetten voor een optimale teelt
Geplaatst op 11 januari 2023
Binnen steeds meer projecten, die lopen binnen de innovatieprogramma’s van Stichting Kennis in je Kas, worden sensoren ingezet om de doelstellingen op het gebied van water, plantgezondheid en energie te kunnen behalen. Met verschillende gewassensoren kan de reactie van de plant op een teeltactie meetbaar worden gemaakt. Dit kan helpen om de teelt te optimaliseren. Op het gebied van plantgezondheid kan met sensoren de balans van plagen en biologische bestrijders in de kas veel beter worden begrepen. Zodoende kan gerichter worden bepaald wanneer ingrijpen zinvol en efficiënt is.
Sensoren onder Glastuinbouw Waterproof
Het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof werkt onder meer aan de optimalisatie van de waterkwaliteit in en om de kas. Ook hierbij wordt steeds meer gebruikgemaakt van sensoren.
Zo worden sensoren ingezet om de waterkwaliteit in de kas te controleren. Bij een volledige recirculatie krijgt het water in de glastuinbouw een complexe samenstelling van nutriënten, gewasbeschermings-, rem- en ontsmettingsmiddelen, organische stoffen en microbiologie. De consequentie hiervan voor de teelt is grotendeels onbekend. Met behulp van sensoren is het mogelijk de kwaliteit van het water sneller te beoordelen op de geschiktheid voor hergebruik. Zijn ziekteverwekkers zich aan het ontwikkelen? Heeft zuurstof toevoegen zin of moeten er andere acties worden uitgevoerd?
Lees hier verder